Swansea University - The College

The latest addition to the impressive Swansea Bay beachfront campus is ‘The College, Swansea University’. This exciting partnership, borne out of a joint venture company established between education provider Navitas and Swansea University, boosts international student recruitment by providing increased options for direct pathways to degree courses at the university.

The brand new academic building has 18 teaching rooms, designed especially for smaller group teaching style, as well as computer labs and study areas offering choices for individual and small group work. With space for social and cultural activities, it now forms the centre of The College’s learning community at the University’s Bay Campus.
Wide__0001_IMG_1879.jpg

This major project, overseen by developer and regeneration specialist St. Modwen, in partnership with Swansea University, is situated on a 65-acre former BP site in Neath Port Talbot and is now one of the largest knowledge economy schemes in Europe. The Bay Campus development aims to provide facilities for multinational, small and medium sized enterprises to co-locate alongside academic, student accommodation and research facilities.

Swansea University senior pro vice-chancellor, Professor Iwan Davies, said in a statement, “Our on-going, successful partnership with Navitas provides students with an alternative path to university life and together we will continue to enable students to come to Swansea from every corner of the globe.”
Wide__0000_IMG_1158.jpg

As the approved furniture supplier to Swansea University our Capital Projects team engaged with The College’s Project Team who asked us to design an interior environment with a unique identity. Simon Narbeth, our Design & Project Manager, created an inspiring scheme using some of the latest products and finishes from leading European manufacturers that had been launched in Stockholm Furniture & Light Fair earlier in the year. For example, we specified Vitra Joyn benching in oak & black which gave it a very different aesthetic to previous projects where we have installed Joyn in more traditional finishes.

"We are so pleased with the final installation. Our aim was to create an inviting ‘sticky’ space so that students would remain in The College outside lecture times and were delighted that, from day 1, students came to check out the new building and have stayed – the study and social spaces have been consistently really well utilised from the first few days after opening."

Sharon Davies-Smith, College Director/Principal